Uživatelské Menu

250g pol. mouky

150-180g cukru

120g másla (hera)

3 vejce

3/16 l mléka

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

citronová kůra

 

Tuk s cukrem utřeme, přidáme vejce, mléko a naposledy přidáme mouku s práškěm do pečiva a citornovou kůrou. Těsto vlijeme na plech a poklademe libovolným ovocem (rybíz, maliny, ostružiny......)

1kg libovolného ovoce (meruňky, broskve, švěstky....)

250g másla (hera)

280g cukru

4 vejce

300g pol. mouky

1/2 prášku do pečiva

kůra z 1 citronu

špetka soli

 

Tuk a cukr utřeme a vmícháme vejce. Pak přidáme mouku se solí, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Těsto dáme na plech a poklademe ovocem. Pečeme asi 30 minut na 170°C.

Po vychladnutí dáme na vrch želatinovou polevu s ovocné šťávy.

Aktuální možnost jedlého papíru, ketrý můžu na dorty použít:

 

Co budeme potřebovat k přípravě velikonočního beránka?

  • 3 vejce
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • citronovou kůru
  • 1 kávových lžic citrónové šťávy
  • špetku soli
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • rozinky

 postup

Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny.

Z bílků ušlehejte s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymazejte máslem a vysypejte moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě.

Beránka po vychladnutí ozdobíme bílkovou polevou nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Jako oči a čumáček poslouží rozinky. A hlavně nesmíme zapomenout na červenou mašličku kolem krku! :-)

Výborná vánočka


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut cca na 160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi. Určitě se povede :-)  Dobrou chuť!