Uživatelské Menu

 

 

 

Čas přípravy

3 / 4 hod.

rychla a dobrá -  hlavně v hodná na rekreace, není potřeba váhy ani šlehače

Ingredience

2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 0,5 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, ovoce dle libosti
Vše smícháme v hladké těsto, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pokledeme ovocem. Pečeme 20-30 minut.

Kynuté těsto – dobré!

45dkg hladké mouky, 1 vanilkový pudink, 3 žloutky, 1,5dcl oleje, 10dkg majonezy, kvasnice, 1/4l mléka, 10dkg cukr krystal, sůl.



Kvásek: kvasnice rozmíchat s trochou cukru a vlažného mléka. Mouku, cukr, pudink a sůl smíchat, přidat žloutky rozmíchané v mléku a kvásek. Nechat 2x překynout.



1 šlehačka (250ml), 250g polohrubé mouky, 180g cukru krupice(psaný původně moučka, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1-2 lžíce kakaa

Celá vejce utřeme s cukrem do pěny, přidáme šlehačku, pak nasypeme a zamícháme mouku s práškem. Polovinu těsta nalijem do vymazané a vysypané formy, pokud nemáme silikonovou tam to není třeba. Druhou polovinu obarvíme kakaem a nalijeme na tu první. Pečeme asi 35-45 minut při 175°C. Po upečení necháme 15 minut chladnout a můžeme krájet.

Jedna z prvních otázek co si člověk klade při výběru dortu zní: "jak by měl být dort velký?" V první řadě je třeba si uvědomit, kolik lidí na oslavě bude a jak velké kousky dortu chceme podávat.Pro představu z dortu, který má cca 4kg (0,5 kg z této váhy musíme počítat většinou na ozdoby, takže samotný korpus je 3.5kg) ukrojíme asi 20 klínků.

 

dort o váze 2kg - cca pro 10 lidí

dort o váze 3kg - cca pro 15 lidí

dort o váze 4kg - cca pro 20 lidí

dort o váze 5kg - cca pro 25 lidí atd.....

 

Doba potřebná k přípravě dortu:

Vše záleží na složitosti a tématu dortu. Ale všeobecně je třeba asi tři týdny předem vědět, jaký dort budu péct. Musím vymyslet jak bude dort vypadat, předem si ho namaluji abych vyděla barevnou sladěnost. Pak zjistím zda mám potřebné přísady, barvy, jedlý papír atd.....abych měla čas vše objednat. Pokud budou na dortu marcipánové ozdoby, dělají se již cca 4 dny předem aby řádně vytvrdly a na dortu netekly. Samotné pečení dortu trvá tři dny. První den upeču korpus, který se nechá do druhého dne uležet. Druhý den se dort naplní krémem a nechá řádně vytuhnout v lednici do druhého dne. To je třeba hlavně k potažení dortu a taky se chutě krému a korpusu příjemně spojí. Třetí den se dort potahuje a zdobí což je časově náročné podle složitosti dortu. Když sečtu práci na hodiny i s přípravou a hledáním námětu dortu, zabere mě jeden dort i 13 hodin času.

 

Skladování marcipánového dortu:

Dort potažený marcipánem či jinou marcipánovou hmotou je dobré skladovat v lednici, kterou dáte na plný výkon. Dort se pak méně rosí. Taky je dobré dát na zadní stěnu lednice polystyren – což zamezí větší vlhkosti v lednici.

Dort plněný ovocem má určitě menší trvanlivost než dort plněný jen krémem a je třeba ho dříve sníst :-)