Co budeme potřebovat k přípravě velikonočního beránka?
- 3 vejce
- 150 gramů moučkového cukru
- 5 polévkových lžic oleje
- 5 polévkových lžic horké vody
- 150 gramů polohrubé mouky
- lžičku prášku do pečiva
- 1 vanilkový pudink
- citronovou kůru
- 1 kávových lžic citrónové šťávy
- špetku soli
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- rozinky
postup
Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny.
Z bílků ušlehejte s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymazejte máslem a vysypejte moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě.
Beránka po vychladnutí ozdobíme bílkovou polevou nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Jako oči a čumáček poslouží rozinky. A hlavně nesmíme zapomenout na červenou mašličku kolem krku! :-)