Uživatelské Menu

Co budeme potřebovat k přípravě velikonočního beránka?

  • 3 vejce
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • citronovou kůru
  • 1 kávových lžic citrónové šťávy
  • špetku soli
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • rozinky

 postup

Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny.

Z bílků ušlehejte s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymazejte máslem a vysypejte moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě.

Beránka po vychladnutí ozdobíme bílkovou polevou nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Jako oči a čumáček poslouží rozinky. A hlavně nesmíme zapomenout na červenou mašličku kolem krku! :-)